Modern marktonderzoek: sneller met focus op klantervaringen

Het klassieke marktonderzoek voor de introductie van nieuwe producten of diensten is verleden tijd. Toch zijn marktinzichten zeker net zo hard nodig – en vooral sneller – om producten succesvol te maken. Met een online meetplatform kun je ook dit onderzoek op een moderne manier uitvoeren. Met een sterke focus op snelle resultaten, continuïteit en meer grip op klantervaringen.

Word je eigen moderne onderzoeksbureau

Het klassieke ‘marktonderzoeksbureau’ is verleden tijd. Zouden die bureaus dat zelf ook al onderzocht hebben? Dat vroeg ik me laatst af doordat ik zie hoe steeds meer bedrijven de laatste jaren vaarwel zeggen tegen de lange, lastige en saaie enquêtes die ze vroeger gebruikten. Ze kiezen nu voor data-analyses en moderne onderzoeksmethodes via sociale media of chatbots. En vooral korte metingen via een online meetplatform (zoals GrowPromoter). Nieuwe technologie helpt om zelf sneller betere marktinzichten te krijgen, maar dat gaat niet vanzelf.

Snelheid en continuïteit

Snelheid wordt steeds belangrijker voor het marktonderzoek. Daardoor kun je continu blijven bijsturen, want het gaat niet alleen meer om je product. Maar ook steeds meer om de beleving daarvan door klanten en de dienstverlening rond het product. Dan wil je niet 24 uur wachten op marktonderzoek door ‘het onderzoeksbureau’. Je wilt continu realtime resultaten zien op je online dashboard.

Naast de snelheid blijft het vooral zaak om steeds op het juiste moment de juiste slimme vragen te stellen. Bij GrowPromoter helpen wij onze klanten hierbij met een speciale marktonderzoek template. Met vaste vragen (met een dynamische vragenlijst) én ruimte voor hele specifieke écht eigen vragen. Want alleen zo krijg je écht waardevolle informatie voor jouw marktonderzoek op je dashboard.

Waarom marktonderzoek?

Goed marktonderzoek is cruciaal om producten en diensten echt succesvol in de markt te (blijven) zetten. Blijven meten biedt waardevolle inzichten voor verdere doorontwikkeling van je product of dienst. En het biedt kansen om de motieven en beleving van klanten inzichtelijk te maken. En om de klantervaring bij te sturen.

Zo voorkomt marktonderzoek ook dat je de plank volledig misslaat. Want geen of slecht marktonderzoek kan je ook fataal worden. Denk bijvoorbeeld aan Kodak. Ze vonden zelf de digitale camera uit, maar zetten die totaal verkeerd in de markt. En ze bleven vasthouden aan oude filmrolletjes, want die omzet bleef maar stijgen. Niet wetende dat die groeicijfers aan de vooravond van hun ondergang voortkwamen uit hamstergedrag van klanten die schaarste voorzagen. Want die zagen de impact van de digitale camera wel aankomen.

Maak beoogde klantervaringen concreet

Marktonderzoek wordt ook steeds belangrijker om doelgericht te kunnen werken aan je klantervaringen. Daarbij verschuift de aandacht steeds meer van ‘customer satisfaction’ naar de customer experience quality. Want klantervaringen zijn steeds belangrijker om het verschil te maken in een wereld waar producten steeds meer vergelijkbaar worden.

Het definiëren en verbeteren van klantervaring is daardoor een groeiende prioriteit voor marktonderzoek. Maar hoe werk je daaraan? Maak eerst vooral duidelijke wat een ‘goede klantervaring’ bij jouw organisatie concreet betekent. Daar kunnen hele verschillende ideeën over bestaan. KPMG heeft een interessante ‘spoorboekje’ met zes pijlers van klantervaring (Empathie, Personalisatie, Time & Effort, Verwachtingen, de Oplossing en Integriteit) om hier doelgericht over na te denken en mee aan de slag te gaan.
Bij GrowPromoter helpen Experience Experts onze klanten ook om deze slag te maken. Zo krijgen zij meer waardevolle inzichten en grip op klantbeleving, ook vanuit marktonderzoek.

Rogier Taylor
Directeur en medeoprichter van GrowPromoter

Deel dit bericht:
Meer informatie
Wilt u na het lezen van dit item meer informatie of vrijblijvend gebruik maken van onze demo omgeving? Vraag dat dan hier aan.
ContactDemo Aanvragen

Nieuws

Alle artikelen