BETER WERVEN ÉN AANTREKKELIJK BLIJVEN DOOR METEN MEDEWERKERSTEVREDENHEID

“Monteurs worden ‘recruiters’ als ze echt blij met ons zijn”

Tevredenheidsonderzoek onder medewerkers én klanten is van grote waarde voor Van Lente Systeemintegratie uit Deventer. Dat begon met het meten van de employee experience(EX), om aantrekkelijk te blijven voor medewerkers en om zelf beter monteurs te kunnen werven. Hiervoor zijn nu geen externe recruiters meer nodig. Meetresultaten worden intern direct benut door de directie, HRM en alle teams om te werken aan verbeterpunten. “We krijgen waardevolle inzichten, waarmee we direct aan de slag kunnen.”

Het bedrijf met ruim 150 medewerkers zorgt voor automatiseringsoplossingen, de installatie en het onderhoud bij klanten. Hiervoor is goed opgeleid elektrotechnisch personeel nodig. Met jaarlijkse groei van 10 procent (en 8 procent verloop) zijn dat gemiddeld ongeveer twintig techneuten per jaar. Omdat de werving door schaarste steeds moeilijker werd, koos Van Lente in 2016 voor een nieuwe aanpak. Met de focus op employer brandingen personeelswerving via eigen medewerkers.

Van externe recruitmentbureaus is afscheid genomen. Die kosten (destijds 1,5 ton) zijn omgezet naar een breed marketingbudget voor de organisatie. Er is een recruitmentspecialist binnengehaald en het doel werd om medewerkers te helpen om ‘recruiters’ te worden. “Onze medewerkers hebben een authentiek verhaal, een waardevol netwerk en zij weten wat wij zoeken”, zegt recruitmentspecialist Marcel Brilman.

De aanpak: eNPS met vervolgvragen

Sollicitanten krijgen tegenwoordig een vipbehandeling. De parkeerplaats direct naast de voordeur is niet voor de directeur, maar voor sollicitanten. Meten van de EX is heel belangrijk geworden, schetst Monica Ubas (manager HRM en marketing). “Want bestaande medewerkers worden pas ambassadeurs als zij echt blij met ons zijn. Daarom meten we nu met GrowPromoter structureel de medewerkerstevredenheid en of medewerkers bereid zijn ons aan te bevelen in hun netwerk.”

De eerste EX-meting is gehouden in september 2018. Medewerkers kregen per e-mail een uitnodiging om een korte vragenlijst in te vullen. Eerst één vraag voor de employee Net Promoter Score (eNPS): “Hoe waarschijnlijk is het dat jij je werkgever aanraadt bij anderen op een schaal van 0 tot 10?” Daarna konden deelnemers ook vragen beantwoorden over leiderschap, vitaliteit, werkinhoud, samenwerking, persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Brilman: “Vaak konden we goed uit de voeten met de standaardvragen van GrowPromoter. Daar bleek echt goed over nagedacht. Voor maatwerkvragen krijgen wij hulp van Wouter Dirkse, onze vast experience expert bij GrowPromoter. Hij heeft ook geholpen om ons centrale dashboard goed in te richten voor onze behoeften.”

Resultaten en concrete nieuwe stappen

De eerste meting kreeg direct impact. De respons was hoog: van de 156 uitnodigingen hebben 138 medewerkers de eNPS-vraag beantwoord. Daarna hebben 120 medewerkers ook alle andere relevante vragen beantwoord. Brilman: “Met de uitkomsten zijn we direct aan de slag gegaan. Want meten heeft pas zin als je er wat mee doet. Dan willen medewerkers ook zeker hun mening geven. Het aantal promoters (45,7 procent) bleek hoog, de detractors beperkt (6,5 procent) en er zijn flink wat passives die in potentie promoter kunnen worden. Door naar alle feedback te luisteren en er samen wat mee te doen, kunnen we de eNPS direct beïnvloeden.”

Belangrijke uitkomsten zijn door de directie, HRM en alle teams direct vertaald naar actiepunten. HRM maakt bijvoorbeeld de loopbaanpaden beter zichtbaar. Ook komt er een tool om de dialoog over de ontwikkeling van medewerkers met hun leidinggevende het hele jaar op gang te houden. De effecten worden bij de volgende metingen zichtbaar. Ondertussen worden ook alle wervingsdoelen jaarlijks ruim gehaald.

Laagdrempelig en flexibel

Het werken met GrowPromoter is bij Van Lente goed bevallen. Brilman: “We wilden korte, laagdrempelige metingen houden van ongeveer acht minuten per medewerker. Soms werd dat iets meer, maar deze aanpak geeft hoge respons en veel waardevolle feedback. Met de resultaten op ons dashboard kunnen we direct aan de slag. We gaan het platform nu ook benutten voor het meten van de klanttevredenheid. GrowPromoter kan dat allebei. Dat vind ik waardevol. De feedback van de klanttevredenheid willen we ook op schermen in onze kantine tonen.”

De samenwerking met GrowPromoter verloopt volgens Brilman prettig. “Onze vaste contactpersoon is altijd bereikbaar en geeft goed advies. En het platform is flexibel genoeg om ons maatwerk te bieden. Bij andere SaaS-dienstverleners hoor je vaak: ‘dat kan niet’ of de aanpassingen duren heel lang of zijn kostbaar. Als wij iets willen toevoegen of aanpassen, kan dat heel eenvoudig. We gaan hier ook zeker mee door.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aanpak bij Van Lente of tevredenheidsonderzoek voor uw organisatie?

Recruiter Marcel Brilman

BENIEUWD HOE WE U KUNNEN HELPEN?

Laten we kennismaken?

Neem contact op

Nieuws

Alle artikelen

MEER INFORMATIE OF EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE?

KOM IN CONTACT MET ONS

Contactformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.