In 2025 bestaat de arbeidspopulatie voor driekwart uit ‘millenials’. Zij willen bovenal betekenisvol werk. Werk met een ‘purpose’. De uitdaging voor werkgevers is om grip te krijgen op dit nogal vage begrip. En om te meten hoe medewerkers hun werk beleven.
Een kwart van de werknemers twijfelt aan het nut van hun baan. Best veel. ‘Purpose’ (zingeving) in het werk is een interessant onderwerp. Want hoe kun je ze wel hard maken, onderbouwen en meten? Wie op dit gebied aantoonbaar spijkers met koppen wil slaan, komt al snel uit bij het Perma-model (uit 2011). Betekenis ervaren in je werk is volgens dit model één van de vijf fundamenten van werkgeluk. En dat is dus waar veel werkenden naar streven, zeker de millennials (oftewel de Generatie Y, geboren vanaf ongeveer 1980). Zij willen: betekenisvol werk, autonomie, flexibiliteit en verbondenheid.
Regelmatig meten
Hoe een werkgever kan zorgen voor voldoende purpose in het werk is afhankelijk van verschillende factoren. Variërend van de organisatiestrategie, het werk dat je kunt bieden en de medewerker(s) waar het om gaat. Een universele ‘zingevingspil’ bestaat helaas (?) niet. In ieder geval moet je regelmatig meten hoe medewerkers hun werk en het nut ervaren.
Met een modern medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) kan dit heel gericht en regelmatig (met hele korte doelgerichte metingen op het juiste moment). De purpose kan daarin zeker een thema zijn. De laatste jaren zien we duidelijk dat bij een modern MTO naast de geijkte HR-thema’s (zoals leiderschap, samenwerking, werkdrukbeleving of persoonlijke ontwikkeling) ook steeds meer behoefte is aan metingen omtrent purpose.
Laat de betekenis groeien
Door regelmatig enkele korte vragen te stellen en de uitkomsten te bespreken in bijvoorbeeld functioneringsgesprekken kun je samen met medewerkers op een zinvolle manier aan zingeving werken. Zo breng je het meten en verbeteren in het DNA van de organisatie. Vooral daardoor kan het besef van betekenis in werk groeien.
Hoe dit ongeveer werkt, bewees de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler. Hij werd succesvol (en schatrijk) door zijn werknemers gelukkig te maken. Hij bouwde een wereldimperium op met de simpele vraag: hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig?