fbpx

Klanttevredenheid autobedrijven biedt grote uitdagingen voor HRM

De autobranche staat op zijn kop. Niet alleen door elektrisch rijden of Tesla. Ook de autokopers zijn totaal veranderd. Alle bedrijven in deze branche moeten daar rekening mee houden, zeker ook in hun personeelsbeleid. Voor dealers en andere verkopers geldt dat aanvoelen van klanten en met hen meedenken steeds belangrijker is geworden. HRM kan hierbij helpen met meer aandacht voor de ervaringen en skills van medewerkers.

Opschudding in de Automotive sector

Onze economie draait op volle toeren, maar voor veel autobedrijven is het momenteel buigen of barsten. Want de autowereld verandert razendsnel. Regelmatig gaat er een groot automerk failliet (denk aan Saab, Rover of Alfa Romeo Nederland). Binnen Nederland zijn er vooral faillissementen en overnames van dealerorganisaties. Ook de online verkoop heeft zijn weerslag op de autoverkoop in showrooms. Ook zijn de klanten in showrooms grilliger en minder voorspelbaar geworden.

Was ‘de autokoper’ vroeger vaak een man met passie snelheid, mooie knopjes en pk’s. Tegenwoordig zoeken klanten steeds vaker een ‘mobiliteitsoplossing’. Dat is niet per se een auto. De beslisser is ook steeds vaker een vrouw. Het is steeds belangrijker geworden om klanten goed aan te voelen, klanten goed te informeren en met hen mee te denken. En juist dat gaat een stuk beter als medewerkers plezier hebben in hun werk en beschikken over de juiste competenties en kennis. Daar ligt een belangrijke uitdaging voor HR-professionals.

Meer aandacht voor medewerkers autobedrijven

De klanttevredenheid is altijd al een cruciale spil geweest in de autobranche. Dit is ook een belangrijke factor voor de beoordeling van dealerprestaties, waarmee bijvoorbeeld bonussen van dealers worden vastgesteld.

Maar het gaat niet meer alleen om de klanttevredenheid en customer experience (CX). Ook het werkgeluk en de vaardigheden van medewerkers wegen steeds zwaarder. Een betere CX loopt in deze sector heel sterk via de employee experience (EX). En dan hebben we het nog niet eens over de oplopende personeelstekorten, waardoor het kunnen aantrekken en binden van medewerkers met de juiste vaardigheden ook steeds belangrijker wordt.

Direct actiepunten na metingen

Om goed zicht te houden op de groeipotentie, beleving en tevredenheid van personeel doen bedrijven in de Automotive keten relatief veel onderzoek naar de beleving van medewerkers. Met een modern meetplatform (zoals GrowPromoter) kan dat zeer laagdrempelig en continu. Daardoor kunnen HR-professionals en andere gebruikers steeds snel bijsturen om personeel vaardig, gemotiveerd en goed ontwikkeld te houden.

De actiepunten die uit deze EX metingen komen, kunnen zeer divers zijn. De ene keer is het waardevolle input voor coaching of een ontwikkelgesprek met een medewerker. De andere keer kan het aanleiding zijn om bijvoorbeeld een training of opleiding te volgen of bepaalde soft skills verder te ontwikkelen. Een groot verschil met het verleden is vooral dat organisaties nu direct acties in gang kunnen zetten. Ze hoeven niet eerst meer de uitkomsten af te wachten van hun ‘tweejaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek’. En juist deze snelheid en het snel kunnen schakelen, is wat bedrijven in deze sector nodig hebben.

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer weten over tevredenheidsonderzoek onder medewerkers, klanten of allebei? Of over de mogelijkheden die GrowPromoter biedt voor uw organisatie? Stel ons uw vraag gerust direct en vrijblijvend.

Deel dit bericht:
Meer informatie
Wilt u na het lezen van dit item meer informatie of vrijblijvend gebruik maken van onze demo omgeving? Vraag dat dan hier aan.
ContactDemo Aanvragen

Nieuws

Alle artikelen